Адрес : с. Кортен, Общ. Нова Загора, ул. "П.Енев" № 40 а
тел. :+359 4522 2078, е-mail: svetlina2000_korten@abv.bg

http://ipgid68.googlepages.com/svetlina2000_korten

Кратка история за Читалище "Светлина 2000"

       Читалището е създадено през 1999 г. за да удовлетвори  изискванията и духовните потребности на  хората  в малките населени места. Стреми се към професионализъм и качество на продукцията. Запазването на традициите на българина, чрез фолклора - песни, танци и обичаи е един от приоритетите на организацията. Търси  нови форми на читалищна дейност, които да интегрират институцията Читалище в съвременните икономически условия. Намеренията на Читалището са да направи един модерен център, отворен за всички общности в селото ни.
Колективи към Читалище "Светлина 2000"

Театрален колектив - ръководител Васил Гоцев
Народен хор за многогласно пеене -  ръководител Янка Гоцева
Денс формация "Сезара" с ръководител Мадлена Камбурова
Детско - юношески танцов състав с ръководители Павлина Вичева  и Стоян Петров

Продължител на традициите на Младежки танцов състав, завоювал множество награди и отличия на общинско, национално и международно ниво.
Читалище "Светлина 2000"
Читалищно настоятелство:

Председател : Мадлена Камбурова
Секретар : Милена Лисичкова
PR и реклама: инж. Иванна Гидикова
Координатори : Васил Гоцев, Таня Душкова

Читалище "Светлина 2000" с. Кортен
На 21.05.2009 год. детски танцов състав "Кортенче" към Читалище "Светлина 2000" с. Кортен, участва в откриването на 13-тият Детски междунаронден фолклорен танцов фестивал "Приятелство без граници" в гр. Сливен.
На 6 юни 2009 г. в с. Кортен, общ. Нова Загора за четвърти път се проведе Преглед на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене. Форумът, организиран от Читалище "Светлина 2000" с.Кортен, бе под патронажа на Кмета на Община Нова Загора - Николай Грозев и се осъществи с подкрепата на Община Нова Загора, Кметство с. Кортен, Общество за фолклор. Медийни партньори  бяха БНР, Радио "Стара Загора", Радио "Нова", в-к "Фолклорен хоризонт", електронните списания :www.az-jenata.com   и  www.LudiMladi.bg, а  спомоществовател- Максим Минчев.
Жури с председател проф. Манол Тодоров присъди Специалната награда на Община Нова Загора  за Фолклорна формация "Филипополи"  гр. Пловдив с  диригент Светла Калудова. Хор за многогласно народно пеене при Читалище "Светлина 2000"  с. Кортен, общ. Нова Загора  с  ръководител Янка  Гоцева спечели първо място. На второ място бяха класирани Народен  хор "Тракийски напеви" с. Селци,  обл. Пловдив с  ръководител Десислава Иванова и Женски  народен  хор за обработен фолклор "Традиция" с. Ново село, общ. Велико Търново с   ръководител  Иванка  Ненкова. Третото място бе за Вокална  формация  "Славяна" гр. Хасково с ръководител  Асен  Димитров. Младите изпълнители  от Фолклорна формация "Аеда", Община Нова Загора с ръководител  Велина Стайкова получиха поощрителна награда.
Прегледът имаше за цел да даде възможност за изява и общуване на изпълнители и ръководители от различни региони на България , за да се съхраняват и обогатяват традициите на песенното народно творчество. Проф. Манол Тодоров благодари на организаторите, като подчерта, че форума е уникален и единствен в страната и се надява да се разраства и популяризира.

Информация - инж. Иванна Гидикова
PR и реклама Читалище "Светлина 2000" с. Кортен

Преглед на любителските многогласни хорове и камерни групи за народно пеене - Кортен' 2009
Младежки  танцов състав "Кортен" с ръководител Росица Мангърова и Иван Митев взе участие,  в Третият международен фолклорен фестивал "Пауталия" - 2009, който  се проведе от 3 юли до 5 юли 2009 г. в гр. Кюстендил. Организаторите се стремят да дадат поле за изява на фолклорни състави и изпълнители от различни държави, които да покажат богатството на своя фолклор. За пореден път младите изпълнители от Кортен грабнаха сърцата на публика и жури и бяха отличени в конкурса с Трето място в категория "Народни танци".
Хор за многогласно народно пеене с ръководител Янка Гоцева  участва във Фолклорният фестивал "Евро фолк - Черно море 2009" /24 юни - 5 юли 2009 Приморско - Китен/. Той  се провежда в рамките на Музикални празници "Евро фолк 2009" - Светът е телевизия  в различни европейски градове и държави през цялата  2009 година и е  под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАFF. Характерна особеност на Музикалните празници "Евро фолк" е, че всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват по повече от 50 кабелни телевизии в България, по сателитните и национални кабелни телевизии "Евроком България", "Родина ТВ" и "Херос ТВ", както и по Световната интернет телевизия "Евро фолк".
Още по време на репетицията си на брега на морето  преди участието  във форума, колективът беше забелязан и аплодиран от минувачите /българи и чужденци/, които се спираха за да послушат и се насладят на българската песен.
На  3 юли 2009г. централната сцена в гр. Приморско бе завладяна от професионалното изпълнение на кортенските певици. За отличното си представяне те бяха наградени с: Диплом  "Съществен принос при развитие и съхранение на българските традиционни народни изкуства", който ще бъде отбелязван при излъчване в телевизионните предавания на Световната интернет телевизия "Евро фолк"; Препоръка "Достойни за представят българските народни изкуства  в Европейския TV шампионат по фолклор" и Препоръка "Достойни за представят българските народни изкуства  в Европейския шампионат по фолклор "Euro folk" за това, че изпълненията съдържат художествени стойности и въздействащ заряд, които заслужават да се изнесат пред българската и световната общественост; Грамота, с която се удостояват със званието "Лауреат на Международния фолклорен фестивал Евро фолк - Черно море 2009" и Голямата награда - Първа награда в  категория "Обработен фолклор" на Международния фолклорен фестивал "Евро фолк - Черно море 2009"  и  статуетка "Орфей".
По преценка на Журито и продуцентите на Euro Folk Academy изявени художествени ръководители се удостояват с Диплом за получаване на званието "МAESTRO".  Такъв получи и диригента на състава - Янка Гоцева.
Самодейците от  Читалище "Светлина 2000" са убедени, че народното творчество е дълбоката същност на жизнената сила на народа и непреходен знак, че народът е бил и ще пребъде. Удовлетворени от постигнатите успехи, си пожелават и за напред да има хора, радеещи за българското, които ги подкрепиха и без чиято помощ, не биха могли да осъществят участията си в Международните фестивали. Читалищното настоятелство и колективите благодарят за щедростта и оказаното съдействие от : Фирма "Сорико" с управител Минко Минчев,  ЕТ "Дебоя - Динко Сурчев", "Автокомплекс - Нова  Загора" ООД с управител Николай Душков, Аптека "М+М" с управител Мария Милева, Томас Лиатис и Таня Тодорова, Георги Маринов, Мария Петкова, Мишо Бахов.Два  колектива  от  Читалище "Светлина 2000" с. Кортен,
Лауреати  на Междунардни фестивали !!!

Общински преглед на читалищното любителско творчество Нова Загора
На 11 април 2009 година се проведе общински преглед на читалищното любителско творчество - Нова Загора 2009. В културната проява взеха участие самодейци от 32 читалища на общината, като сред участниците бяха и Кортенските читалища: читалище "Светлина 2000" и читалище "Светлина" .
Категория - "Певчески формации"
В подкатегория "Певчески групи за фолклор" класирането бе както следва:
          I . Място - Група за народно пеене, НЧ "Светлина-2000" с. Кортен
          II. Място - Група за народни песни "Златен грозд", НЧ "Светлина" с. Кортен
          III. Място - Певческа група "Зорница" при  НЧ "Никола Вапцаров" с. Съдиево; Група за автентичен фолклор при  НЧ "Пробуда" с. Любенец и Битов хор  при НЧ "Ст. Омарчевски" с. Омарчево
В категория "Народни танци":
          I. Място - Младежки танцов състав, НЧ "Светлина - 2000" с. Кортен.
          II. Място -  Детски танцов състав "Кортенче", НЧ "Светлина 2000" с. Кортен.
          III. Място - Фолклорна танцова формация "Детелини", НЧ "Д. П. Сивков" Нова Загора
В категория "Денс формации":
          I.Място -  Денс формация "Сезара", НЧ "Светлина 2000" с. Кортен.
          II. Място - Сашо Симеонов Красимиров, НЧ "Развитие" Нова           Загора
          III.Място - Денс формация "Тандем джуниър", НЧ"Напредък"Нова Загора


Кметство село Кортен и "Читалище "Светлина 2000" с. Кортен

В село Кортен за втори път се проведе РАЛИ "ЗЛАТНО ТОКЧЕ" - 2009 год. Организатори на състезанието са Читалище "Светлина 2000" - село Кортен и Кметство село Кортен
В състезанието се включиха 27 участнички, които доставиха огромно удоволствие на публиката и направиха едно незабравимо автомобилно шоу.
По време на състезанието 27-те участнички показаха своето майсторско шофиране, като изпълниха различни фигури - змейка напред и на зад, пренасяне на чаша с вода от т. А до т. Б, преден и заден гараж, пуканки, осморка, квадрат, тунел и успореден гараж.
Журито с председател началника на "Сектор КАТ" - РПУ гр. Нова Загора имаше за задача да следи прецизността на изпълнение от страна на дамите на задължителните елементи.
Победител в състезанието стана Светла Стоянова от гр. Нова Загора, на второ място се класира Таня Христова от с. Кортен, а на трето място Стоянка Дечева от гр. Нова Загора.
Наградите в състезанието бяха осигурени от фирмите:
-        "АВТОКОМПЛЕКС" АД - гр. Нова Загора
-        "ЗАГОРА ТРАНС Д. Д." ООД - гр. Нова Загора
-        "ОВЕРГАЗ" - гр. Нова Загора
-        УЦ "СОНЯ ЧАЛЪКОВА" гр. Нова Загора и др.

Осмомартенско женско автомобилно шоу - 2009 г.
Рали "Златно токче" с. Кортен
  И малко видео 

Младежки танцов състав "Кортен" при Читалище
"Светлина 2000" с  отличие между над 3000 участника
във фестивала "Пауталия'2010"


От  2 до 4 юли 2010 г. в Кюстендил се проведе Четвъртият международен фолклорен фестивал "Пауталия"-2010. Организатори са Община Кюстендил и читалище "Братство 1869". В настоящото издание  участие взеха над 3000 участника от България, Македония, Сърбия и др.
Международния фолклорен фестивал "Пауталия" е включен в културния календар на Министерството на културата на Република България и се провежда в памет на известния кюстендилски народен певец Благовест Порожанов. В журито на конкурса бяха едни от най-видните имена в българския фолклор и двама носители на наградата ГРАМИ - народната певица Олга Борисова /гостувала неведнъж и в с.Кортен/  и проф. Петър Льондев.

Кортенските танцьори завладяха сцената и заслужено бяха отличени с втора награда.

Също така МТС "Кортен" получиха ГРАМОТА и станаха ЛАУРЕАТ на V - тия Международен фолклорен фестивал - "Песни и танци без граници" - Свиленград 2010
9-ти МАЙ в село КОРТЕН
       Отново е 9 май! Отново няколко празника се сливат в едно...Но кортенци празнуват първо своя празник...на храма си "Св.Николай" и на селото си. Позабравили го бяха хората от Кортен, но от 3 години се намериха ентусиасти, които го възродиха и за пореден път на тази дата поканиха съселяните си на празнуват заедно.
       "България над всичко"... под този надслов премина концерт-спектакълът на Читалище "Светлина 2000" и Кметсво Кортен на 9 май.
       В тези три думи организатори и участници събраха цялата си обич към България, претвориха я в песни, танци, театрални сцени и я поднесоха на събралите се на площада на селото кортенци и гости.
       Участници и публика преминаха ръка за ръка през съдбовните за родината исторически моменти, пресъздадени от театралите на читалището, понасяха се с песните на многогласния женски хор с диригент Янка Гоцева,  вълнуваха се от красотата на българските народни танци на Ансамбъл "Кортен" и ДТС"Кортенче" / двата ръководени от Росица Мангърова/, приковаваше очите им нежността на момичетата от денсформация "Сезара".../ ръководeна от  Мадлена Камбурова/.
       Привечер е вече и на площада се събират вече най-нетърпеливите зрители, въпреки хладното време и облачното небе..И как иначе, нали всяка година самодейците ги изненадват с нови идеи, които преплитат фолклор и новаторство, специално подбрани и подготвени за техния празник.Изненадата не закъсня - появи се на кон самия Аспарух, за да се стигне с думите си до всички българи! Въпреки, че всички изтръпнаха когато животното се подплаши от насочените светкавици на фотоапарати към него, това не спря самодееца, влязъл в образа на хана, да довърши монолога си, макар и от сцената. Пак от там ни гледаше една синеока България, чиито думи срещаха насълзените очи на зрителите - толкова въздействащи изпълнения имаше на сцената!
       Организаторите поеха голямото предизвикателство да представят всичко на открита сцена, построена само и изключително с помощта на кортенци. За тяхна радост след всеки такъв празник желаещите да се включат в подготовката на следващия стават все повече...и добре че ги има, защото в трудното ни време на бездуховност такива ентусиазирани млади хора будят само възхищение и надежда, че ще има много такива, за които България е над всичко.

Европейски шампиони в "Еврофолк 2010г." -
Хор за многогласно народно пеене с ръководител
Янка Гоцева
при Читалище"Светлина 2000" с.Кортен
       За първи път  Хор за многогласно народно пеене с ръководител Янка Гоцева при Читалище"Светлина 2000" с.Кортен участва в Европейският шампионат по фолклор "Euro Folk 2010", който се провежда в рамките на Музикални празници "Евро фолк 2010" - Светът е телевизия. Музикалните празници се провеждат в различни европейски градове и държави през цялата 2010 година, състоят се от петнадесет музикални фестивала и се провеждат под егидата на Европейска Асоциация на Фолклорните Фестивали - ЕАFF. Всички изпълнения се записват с професионална аудио и телевизионна техника и най-добрите от тях се излъчват многократно по повече от 50 кабелни телевизии в България, по сателитните телевизии "Нова българска телевизия", "БГ TV" и "Херос TV", както и по Световните интернет телевизии "Euro Folk" на адрес www.eurofolk.com/tv  и "TV Rodina" на адрес www.tvrodina.com. С тези дейности се изпълнява основната цел на Музикалните празници "Евро фолк"- Светът е телевизия" за популяризиране на традиционните народни изкуства чрез огромните възможности на масмедиите.
       Специалната покана за представянето на многогласния хор на този форум дойде след многобройните им отличия само от миналогодишните Европейски музикални празници - Приморско 2009. Така без да се явяват на предварителни кръгове, участничките бяха поканени да се представят наред с миналогодишните европейски шампиони в различните категории.
       Още по време на репетицията си на импровизираната сцена до хотела  преди участието  във форума, колективът беше забелязан и аплодиран от минувачите /българи и чужденци/, които се спираха за да послушат и се насладят на българската песен.
       На  18 юли  сцената на Античният амфитеатър в гр.Несебър бе огласена от професионалното изпълнение на кортенските певици.След много веселите и жизнерадостни певци и танцьори на Беларус, публиката притихна, сякаш омагьосана от звуците на "Айде, сънце зайде".При все, че сцената бе на открито, певици и диригент успяха да приковат вниманието на публиката до такава степен, че след утихващите последни акорди на "Разболяла се Драгана" да се чуват дори детски гласчета да викат "Браво!" .
За отличното си представяне те бяха наградени с: Диплом"Съществен принос при развитие и съхранение на европейските традиционни фолклорни изкуства", който ще бъде отбелязван при излъчване в телевизионните предавания на Световната интернет телевизия "Евро фолк"; Златен медал и званието "Европейски шампиони" в категория обработени песни; "Златен орфей" и Първа награда в категория обработени песни.
       Диригентът на състава - г-жа Янка Гоцева получи отличието "Лауреат на Европейския шампионат по фолклор".
       Самодейците от  Читалище "Светлина 2000" са убедени, че народното творчество е дълбоката същност на жизнената сила на народа и непреходен знак, че народът е бил и ще пребъде. Удовлетворени от постигнатите успехи, си пожелават и за напред да има хора, радеещи за българското, които ги подкрепиха и без чиято помощ, не биха могли да осъществят участията си в Международния фестивал. За своето добро представяне участниците са благодарни и на  екипа на "Загора транс" ООД с управител Денчо Денчев, който се съобразяваше с всички желания на пътниците по време на пътуването и пребиваването на фестивала.
Информация - за инж.Иванна Гидикова
PR и реклама Читалище"Светлина 2000" с.Кортен

"Греховната любов на Зографа Захарий"

В тишината на театралния салон се появява образа на една красива жена ...с най-невероятните очи на света  "и зелени, и златни"...такива, каквито могат да се видят само през очите на влюбения в нея мъж. А когато този мъж е зограф, красотата струи отвсякъде...
Тази красива,но несподелена любов завладя кортенската публика до такава степен,че в настъпилата абсолютна тишина в залата, артисти и зрители общуваха чрез силата на емоциите си.
"Греховната любов на зографа Захарий"- това преживяха кортенци чрез изпълнението на Васил Гоцев и свещеноиконом Роман Чернев в спектакъла с това име, представен на 21 май 2010год. от Читалище "Светлина 2000" с.Кортен.
Изпълнител и режисьор, Васил Гоцев се справи и с още едно предизвикателство на театралната сцена - успя да прикове вниманието на публиката с нетолкова популярната форма на камерния спектакъл и да накара всеки от присъстващите да преоткрие силата на една любов, макар и "греховна".
За реализирането на спектакъла помогнаха инж.Иванна Гидикова - пом.режисьор, Минчо Шишков - озвучаване, Никола Прокопиев - осветление.
Честита премиера и успех при следващите представления!

Танцова формация "Кохортис" в хотел  Laguna Beach Resort & Spa - Sozopol

       За участие в  празнична новогодишна програма  Танцова формация "Кохортис",бе поканена от собствениците на   хотел  Laguna Beach Resort & Spa - Sozopol - Румяна Моневска и Дамян Събев.
/Хотел Laguna Beach е разположен на българското южно черноморие, на главния път Бургас-Приморско срещу отбивката за Созопол, в местноста "Герените". Намира се на 30 метра от плаж Златна рибка, където се открива целият разкош и тайнство на Старият град./

       Морето посрещна с прекрасно време участниците от танцова формация "Кохортис" в унисон с настъпващата празнична вечер, която Алекс,Ани, Мери, Данчо, Коцето и Любчо превърнаха в незабравима за многото гости на хотела, избрали точно там да посрещнат новата 2012 година. Предложиха им изпълнения, с които ги потопиха както в изконно българското - нашия фолклор, така и в красивото съчетание на традиция и новаторство  в танца. Затова и гостите не искаха дълго време да се разделят с танцьорите. Най-голямо удовлетворение танцьорите изпитаха, когато млади хора от празнуващите ги поздравяваха - нещо, което в наше време е малко срещано и в същото време успокояващо…има млади хора-ценители на бълг.фолклор! В новогодишната наздравица се чуха пожелания както за здраве и благодат, така и за още повече радост в очите на публиката, предизвикана от въздействащи изпълнения на танцовата формация!
       Така танцьорите за пореден път оправдаха доверието на собствениците, Румяна Моневска и Дамян Събев, които уверени, в стойностното представяне на ТФ"Кохортис" бяха заети с новите  начинания- механа"Чобанов хан" и хотел "Тамплиер" на Банско.

Благотворителния концерт  "Деца помагат на деца"

       В Благотворителния концерт  "Деца помагат на деца", организиран от ученическия парламент на СОУ "Христо Ботев", пресъздавайки красива зимна картина с движенията си,  с  много настроение и финес момичетата  от Денсформация "Сезара"   с ръководител Мадлена Камбурова, очароваха публиката.
ИЗПРАТИХМЕ СТАРАТА   2011,  ПОСРЕЩНАХМЕ НОВАТА 2012
С  ЧИТАЛИЩЕ  "СВЕТЛИНА 2000"
       Настъпи декември - последния месец на старата 2011 година, а с него и всички очаквания и пожелания за светли празници и надежди за по-добри дни…Това не е някоя от приказките на Андерсен…но такива послания носеха всички изпълнения на самодейните колективи на читалище"Светлина 2000" при своите участия през най-празничния месец.
       Те започнаха с представянето на книгата на Мария Донева "Магазин за обли камъчета" на 17 декември в Младежки дом с. Кортен. Денсформация "Сезара" и ТФ "Кохортис" приветстваха и украсиха прекрасната стихосбирка с нежни и весели танци. На  срещата, организирана от читалище "Светлина 2000", в  присъщия за поетесата Мария Донева мек, деликатен и чаровен тон тя успя да намери и се докосне  деликатните струни на душите на всички присъстващи. Нейните послания баха да се отърсим от мъката, сковала сърцата ни, да скъсаме с миналото и да протегнем ръка към новото.

VI Национален преглед на любителските            
народните хорове  и  камерни групи 
за многогласно пеене
с.Кортен, общ. Нова Загора  - 16 юни 2012 г.

СТАТУТ и ЗАЯВКА - натисни тук!!!
НЧ „Светлина 2000”

       На 28 април 2012 г. НЧ „Светлина 2000” взе участие в Прегледи на читалищното любителско творчество – 2012 г. Организирани от Община Нова Загора и НЧ „Д. П. Сивков – 1870”. Целта на традиционните прегледи е, да се насърчат любителските състави и индивидуални изпълнители, да се даде възможност за изява на самодейността на читалищата от общината.
       Представянето на отделните колективе се оценяваше от жури в състав: Галя Дурмушлийска – народна певица и музикален педагог от гр. Котел; Енчо Енчев – главен художествен ръководител на ДЮФА „Загорчета” и Веска Вълчева – началник отдел „Култура, медийна политика и интеграция на малцинствата”.
       Колективите на НЧ „Светлина 2000” се представиха отлично и бяха класирани в следните категории:
Певчески групи за обработен фолклор:
1 място: Хор за многогласно пеене, НЧ „Светлина – 2000” с. Кортен
2 място: Хор за народно пеене, НЧ „Светлина – 1862” с. Любенова махала
3 място: Фолклорна група „Неранза”, НЧ „Напредък – 2001”
Танцови състави:
1 място: Танцова формация „Кохортис”, НЧ „Светлина – 2000” с. Кортен
2 място: Младежки танцов състав, НЧ „Светлина – 1872” с. Кортен
3 място: Денс формация „Сезара”, НЧ „Светлина – 2000” с. Кортен
НЧ "СВЕТЛИНА 2000" с. КОРТЕН

       Отново с успех се завърнаха талантливите участници във формациите от читалище "Светлина 2000". Те се завърнаха със златна звезда и сребърен медал от Втория национален музикален и танцов фестивал "Пиленце пее", който се проведе под патронажа на кмета на София - Йорданка Фандъкова. Фестивалът тази година беше в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападния регион за Европейска столица на културата през 2019 г. Той носи името на една от най-известните песни на голямата Надка Караджова и със сигурност си струва да припомним, че скоро ще бъде включена за изучаване в учебниците по музика в Япония.
       Ръководителите на Ансамбъл "Кохортис" Павлина Вичева, Стоян Петров и Дима Йорданова не крият радостта си от поредната победа и вярват, че независимо от проблемите, ансамбълът ще продължава да радва с изпълненията си множеството си почитатели от страната